Localitatea Ruginoasa (resedinta de comuna) se afla la 60 km nord vest de orasul Iasi. Din punct de vedere administrativ, din componenta comunei fac parte mai multe sate: Ruginoasa, Dumbravita, Rediu si Vascani.

Din punct de vedere geomorfologic, comuna Ruginoasa este situată în partea de Sud, Sud-Est a Podișului Sucevei, subunitatea podișului Dealul Mare- în zona Șeii Ruginoasa –Strunga. Zona este caracterizată în general prin altitudini mai reduse decât podișurile, cu forme de relief  domoale, favorabile așezărilor omenești, căilor de comunicație și activităților agricole.

Teritoriul comunei Ruginoasa se învecinează cu Târgu Frumos și Pașcani.

Legătura între satele comunei se face prin intermediul drumurilor comunale , iar legătura cu municipiul Iași se face pe DN 28°. Comuna Ruginoasa are acces la linia de cale ferată in satul Ruginoasa.

Străbătând drumurile ce urmează firul văilor și trecând prin minunatele sate moldovenești, chiar și cel mai neavizat trecător, poposind în Ruginoasa și contemplând farmecul locurilor, își poate da seama că acest loc este încărcat de istorie și cultură.

Asezata intr-un spatiu mirific , avand in mijlocul ei ilustrul palat al domnitorului Al.I.Cuza si  Biserica Domneasca Ruginoasa, tezaur de istorie si cultura religioasa, localitatea Ruginoasa poseda monumente a caror valoare este recunoscuta prin aparitia lor in atat de numeroase documente istorice in lucrarile de sinteza dedicate istoriei arhitecturii romnesti si in Buletinul Comisiei Monumetelor Istorice,iar daca de acestea toate se mai leaga si numele unor personalitati puternice si remarcabile, precum Al. I.Cuza si Elena Doamna care si-au pus adanc amprenta in istoria acestui neam, prin sentimente adanci si infaptuiri marete, atunci pasiunea pentru lucrurile si oamenii de odinioara capata o anumita stare sufleteasca greu de imaginat si cu totul intamplatoare.

Ruginoasa este o localitate cu adanci radacini infipte in istoria nationala a Romaniei.

,, Gandul ca supt un umbrar al Ruginoasei doarme somnul nesfarsitului, Alexandru Ioan Cuza, primul Domn al principatelor Romanesti Unite, este de ajuns ca sa arate tuturor ca acolo este un loc de pelerinagiu.”

La umbra Bisericii Domnesti din Ruginoasa si-a dormit somnul de veci ,Al.I.Cuza, marele om istoric care la 1859 a pus bazele Romaniei moderne.

Existenta resedintei de la Ruginoasa a marelui domnitor, astazi, Muzeul memorial ,,Al.I.Cuza” Ruginoasa, alaturi de Biserica domneasca , au facut ca localitatea Ruginoasa sa faca parte din circuitul turistic international. Dar nu numai, la Ruginoasa de aproape trei ani functioneaza un Centru Cultural care alimenteaza nevoile culturale si educationale a elevilor, tinerilor dar si a celorlalte categorii de varste din localitate.

Aflat in imediata vecinatate a Palatului Domnesc de la Ruginoasa, intr-o eleganta locatie, Centrul Cultural gazduieste la parter un adevarat muzeu etnografic, un spatiu care a fost consacrat valorilor si traditiilor locale; unde sunt etalate si puse in valoare obiecte de uz casnic si gospodaresc, piese de port popular,avand drept scop reprezentarea unei gospodarii tipic moldoveneasca. Acest muzeu a fost infiintat in scopul de a pastra si conserva o adevarata zestre a artei populare a inaintasilor nostri, avand si un rol educativ, patriotic, civic,estetic.

La etaj in cele 5 sali puse la dispozitie functioneaza o biblioteca, biblionet, o sala de expozitie  arheologica, unde sunt expuse piese arheologice din situl arheologic ,,Dealul Draghici” Ruginoasa.

Apoi o Sala a galeriilor de Arta ,,Al.I.Cuza” ce gazduieste permanent expozitii de pictura, arta fotografica documentara si diverse simpozioane si conferinte, lansari de carte,etc.

In cadrul Centrului Cultural Ruginoasa functioneaza si un Ansamblu de dansuri populare si solisti de muzica populara cu care participam la diferite festivaluri si manifestari organizate.

Cu bogatul sau patrimoniu, Centrul Cultural Ruginoasa alaturi de celelalte obiective de interes turistic, constituie un loc de interes pentru publicul larg ,dar si pentru turistii romani si straini.

Program cultural

In cadrul programului cultural 2016 avem in derulare o serie de activitati printre care cele de interes major il reprezinta:

 1. ,,Ziua comunei Ruginoasa” ce are loc in fiecare an la 24 Ianuarie desfasurata prin manifestari omagiale dedicate Unirii Principapelor Romane si comemorarea marelui domnitor Al.I.Cuza, infaptuitorul Romaniei moderne, al carui mormant se afla la Ruginoasa. Acest eveniment a devenit o traditie si loc de pelerinaj inca de la 1873.
 2. ,,Targul mesterilor populari” aflat la cea de a IV a editie ,are loc in luna iulie si consta in faptul ca timp de 2-3 zile sunt reuniti la Ruginoasa, in jur de 50 de mesteri populari din intreaga tara, dar si din strainatate. Organizarea acestui Targ al Mesterilor Populari are drept scop valorizarea mestesugurilor si a artei populare traditionale autentice si introducerea lor in circuitul turistic, cultivarea interesului pentru activitatea mestesugareasca traditionala si transmiterea artei populare tinerei generatii.
 3. ,,Festivalul Martisorului”– 1 martie aflat la cea de a IV a editie
 4. Noaptea Europeana a Muzeelor
 5. ,,Sipetul Bunicii” expozitie de arta populara traditionala ( A IV a editie)
 6. Tabara de creatie ,,Comori launtrice”– atelier de creatie si spiritualitate romaneasca. Anul acesta are loc cea de a II a editie. Au loc intâlniri de lucru cu copiii  in perioada 25iulie-15 august 2016 si consta in activităţi publice, ateliere interactive, expoziţii, tabere de creaţie, excursii de cercetare şi studiu, etc., desfăşurate în principiu pe calendarul anual al sărbătorilor populare, pe inventarul local al patrimoniului cultural si istoric. Stabilirea unui program specific şi calendar, respectiv orar propriu de lucru al atelierelor în cadrul taberei de creatie .-. atelier intelectual-cercetări, studii, lecturi, discuţii – formă :şezătoare
  -. atelier de iconografie
  -. atelier de ceremoniale folclorice
  -. atelier de ţesut
  -. atelier de olărit
 7. ,,Hora Satului” anul acesta aflata la cea de a XVII a editie si ,,Festivalul Palariilor” In cadrul acestor manifestari micii producatori au sansa de expune recolta obtinuta din an spre vanzare , dar au loc si manifestari culturale, artistice si de divertisment.
 8. Festival de datini si obiceiuri de Anul Nou

Anul acesta deja am organizat un vernisaj de pictura pe sticla, a unei eleve de 12 ani, ,,Pictor pentru suflete” si a avut loc in data de 23 ianuarie 2016.

La toate aceste activitati avem parteneriate si colaborari cu toate institutiile din localitate si din imprejurimi; Consiliul Judetean Iasi, Inspectoratul pentru Culte , Cultura si Patrimoniu Iasi; Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Iasi, Camera Agricola Judeteana Iasi, Asociatia Mesterilor Populari, ANTREC Romania, filiala Iasi, Complexul Muzeal National ,,Moldova Iasi”, etc.

Powered by themekiller.com