Biserica -Vascani Ruginoasa

Localitatea Vascani , aflata la circa 3 Km de localitatea Ruginoasa ,apartinind comunei Ruginoasa, are o istorie mai aparte.
Tradiția locală,întărind afirmația lui Radu Rosetti, care spune că întemeierea satului a fost comisul Văscan, de unde și numele localității. Satul era împresurat de păduri seculare,alcătuite în special de stejari bătrâni,deasupra cărora creșteau tufe de vâsc.Potrivit legendei populare, de la numele acestei plante parazite s-a ajuns la Vascani.
Istoria acestui sat aflat la 3 km spre nord-est de Ruginoasa este descrisă pe larg de Radu Rosetti în ,,Cronica Vascanilor’’.
Un vechi document despre Vascani datează de la 8 mai 1608.Potrivit acestuia, un anume Rugină din Oboroceni și cu alte rude de-ale sale ,pârăsc la domn pe Baciu Pitarul, motivând că ei ar avea dreptul la moștenirea acestuia. La judecată, domnul și sfatul dau câștig de cauză lui Baciu, care rămâne în continuare stăpân pe a șasea parte din Vascani.
Dintre următorii stăpânitori ai satului și moșiei sunt cunoscuți : Ioniță Pisoschi, Dinu Feștilă, Ștefan Feștilă. Acesta din urmă a construit în anul 1816 noua biserică pe temelia unei vechi biserici.Cu câțiva ani mai înainte (1811),Săndulache Sturza realizase cele două construcții de la Ruginoasa.
La Vascani au mai fost proprietari : văduva Elena Feștilă,Profira Strat, G.Strat și apoi generalul Alexandru Radovici, fost ,,ministru de rezbel ‘’ al lui Alexandru Ioan Cuza.
Atât la Vascani cât și în celelalte sate din împrejurimi circulă o legendă foarte interesantă în legătură cu scufundarea unui vechi sat pe locul unde se află astăzi o mlaștină denumită Iezer. Scufundarea s-ar fi produs după un cutremur, urmat de o largă depresiune de teren.În locul părții de sat scufundat s-a ivit un iaz foarte adânc la început, care cu timpul s-a mâlit, transformându-se într-o mlaștină de circa 10 ha. Iezerul există și astăzi. Bătrânii povestesc, așa după cum auziseră și ei din moși strămoși, că mult timp după scufundare s-ar fi zărit pe suprafața iazului crucea bisericii.
Dacă la baza legendei s-ar putea să fie un trist fapt real, nu putem admite unele povestiri care s-au țesut în legătură cu Iezerul, potrivitcărora în noaptea de înviere ar cânta cocoșii din satul dispărut și s-ar auzi dangul clopotelor bisericii. Chiar bătrânii le consideră pe acestea din urmă,,povești’’
Biserica se află în partea de vest a satului Vaşcani. Are formă de cruce, în stil moldovenesc, fiind construită din piatră şi cărămidă.
Astazi Biserica Vascani apartine Parohiei Vascani

Powered by themekiller.com